Artiștii Răzvan Suma, Toma Popovici și Ștefan Horváth susțin două concerte de gală, în Portugalia

Artiștii Răzvan Suma, Toma Popovici și Ștefan Horváth susțin două concerte de gală, în Portugalia
Publicat: 24/11/2014, 12:52

Violoncelistul Răzvan Suma, pianistul Toma Popovici și violonistul Ștefan Horváth vor prezenta publicului din Portugalia muzica celebrului compozitor român Geroge Enescu, în două concerte de gală, organizate pe 3 și 5 decembrie, la Porto, respectiv Lisabona.

Concertu prezintă, printre altele, „Sérénade lointaine, pentru vioară, violoncel și pian”, de George Enescu, o lucrare relativ rar interpretată, și „Trio nr. 2 în E flat major pentru pian, vioară și violoncel op. 100”, de Franz Schubert.

Piesa enesciană, creată în 1903, în anii dinaintea marii conflagrații mondiale, respiră o delicată nostalgie și amintește de parfumul saloanelor aristocratice bucureștene și pariziene ale începutului de secol XX, informează Institutul Cultural Român (ICR) din Lisabona.

Concertul de la Porto va avea loc pe 3 decembrie la Casa da Música, partener tradițional al ICR Lisabona. Casa da Música, operă a celebrului arhitect olandez Rem Koolhas, inaugurată în 2001, când orașul Porto fusese desemnat Capitală Europeană a Culturii, a devenit o instituție emblematică a metropolei nordice a Portugaliei, dar și un reper cultural internațional de primă mărime.

Concertul de la Fundația Calouste Gulbenkian din Lisabona a fost programat pentru data de 5 decembrie. În vastul complex muzeal și cultural al Fundației se află cea mai prestigioasă sala de concerte din Portugalia.

Violoncelistul Răzvan Suma, solist concertist al Orchestrelor Radio, și-a desăvârșit ascensiunea profesională în anul 2012 prin realizarea turneelor naționale „Vă place Bach?”, interpretând „Integrala Suitelor pentru Violoncel Solo” a marelui compozitor din Leipzig. Participarea sa la numeroase competiții naționale și internaționale a fost încununată cu un număr impresionant de distincții, dintre care premiul II la Concursul Internațional „Giovanni Batista Viotti” Italia (1997) și premiul al II-lea la Concursul Internațional de la Markneukirchen, Germania (1997).

În anul 2000, acesta a absolvit Universitatea de Muzică din București la clasa maestrului Marin Cazacu. Educația sa muzicală a fost armonios completată prin cursurile de perfecționare cu maeștrii Arto Noras, Miklos Pereny, Radu Aldulescu, Herre-Jan Stegenga și Frans Helmerson.

Ștefan Horváth a absolvit cursurile Conservatorului Național Superior din Lyon, ale Universității de Muzică București și ale Academiei de Muzică din Basel, urmând, totodată, și cursuri cu Gyula Stuller la Conservatorul din Freiburg. Între anii 1996 și 2000, acesta a fost concertmaistrul orchestrei Philharmonie der Nationen, alături de care a cântat și ca solist, iar din 2005 este concertmaistrul Orchestrei Simfonice din Basel, dirijorul principal fiind Dennis Russel Davies. În calitate de solist, el a colaborat cu Orchestra Națională Radio, dar și cu orchestrele Filarmonicilor din Cluj-Napoca, Oradea, Brașov și altele. În anul 2011, în festivalul „Viori Celebre”, Ștefan Horváth a cântat pe o vioară Guarneri del Gesù, instrument în proprietatea Del Gesù Foundation.

Toma Popovici este licențiat și doctor al Universității Naționale de Muzică din București. În prezent, acesta este lector al aceleiași universități. A obținut premii la numeroase concursuri naționale și internaționale, cele mai importante fiind premiile întâi la concursurile internaționale „Dinu Lipatti”, (București, 1997), Waki (Osaka, 1996), „Ann and Aaron Richmond Competition” (Boston, 2001). Activitatea sa concertistică a inclus numeroase prezențe la mari evenimente muzicale internaționale precum Festivalul Internațional George Enescu (1998, 2011), Rockport Chamber Music Festival (2007), Kneisel Hall Festival (2001, 2002), Yale University Norfolk Festival (2003), Bucharest Music and Film festival (2008, 2009, 2011), „Murten Classics” (Elveția, 2013). De asemenea, Popovici a urmat cursurile de masterat ale College of Fine Arts în cadrul Universității din Boston (cu Horia Mihail, Victor Rosenbaum și Tong-Il Han). A concertat cu Boston Pops Orchestra, Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, și cu dirijorii Keith Lockhart, David Hoose, Jin Kim, Tateo Nakajima, Radu Popa, Vlad Conta, Paul Popescu, Alexandru Ganea și Tiberiu Oprea.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Economiile pentru bătrâneţe de la 8 milioane de români finanțează proiectul Neptun Deep din Marea...